Veel gestelde vragen over

Tellerfraude? Draai er niet voor op

Koopt u een auto, dan is het verstandig om te checken of de tellerstand wel klopt. Voor een auto met een teruggedraaide teller betaalt u waarschijnlijk meer dan de auto waard is. Ook krijgt u eerder – en onverwacht - met onderhoud te maken.

Samen in actie tegen tellerfraude
De overheid en de autobranche werken er hard aan om fraude met tellerstanden terug te dringen. Autobedrijven registreren op verplichte momenten de tellerstand van personenauto’s en lichte bedrijfswagens. De RDW legt alle standen vast in een landelijk register. Is een geregistreerde tellerstand lager dan de vorige, dan moet u opletten. Dan is de teller misschien teruggedraaid.

Zelf tellerfraude voorkomen
U kunt zelf maatregelen nemen om geen slachtoffer van tellerfraude te worden:

Koopt u een auto van een garage?
Vraag om een tellerrapport. Daarop staat of een tellerstand logisch of onlogisch is. Een stand is logisch als de reeks van tellerstanden oploopt en onlogisch als er sinds 2014 een trendbreuk is ontstaan. U kunt bij de RDW checken of het tellerrapport wel echt is.

Koopt u een voertuig van een particulier?
Noteer vóór de aankoop de tellerstand en controleer op de website van de RDW of de stand logisch is. Of vraag de eigenaar om de tellerhistorie.

Verkoopt u uw auto zelf?
Dan kunt u bij de RDW de  tellerstandhistorie opvragen. Zo kunt u kopers laten zien of de tellerstand klopt. Adverteert u op een website? Zorg ervoor dat de auto het NAP weblabel heeft.

Aangifte doen
Wij raden u aan om aangifte te doen bij de politie:

  • door contact te zoeken met een politiebureau bij u in de omgeving

 U kunt ook anoniem aangifte doen via Meld Misdaad Anoniem:

Auto met teruggedraaide teller gekocht?
Heeft u het voertuig kortgeleden gekocht, dan kunt u de koopovereenkomst mogelijk ongedaan maken. Voor informatie hierover kunt u terecht bij het juridisch loket of uw eigen rechtsbijstandsverzekering. Ook kunt u contact opnemen met de brancheorganisatie BOVAG of de Geschillencommissie Voertuigen Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken. Zij kunnen ook ondersteuning bieden bij klachten over een bedrijf. 

Meer informatie?
Die vindt u op de website van de RDW, https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/tellerstanden.aspx>

Deel deze pagina op: