Autokraak

Autokraak is de meest voorkomende vorm van voertuigcriminaliteit. Jaarlijks worden bijna 100.000 voertuigeigenaren slachtoffer. De schade loopt in de honderden miljoenen. Mobiele telefoons, laptops, zonnebrillen en gereedschappen van ZZPers worden het meest gestolen. 
Neem waardevolle spullen mee of berg ze uit het zicht op. Zet GSM, mobiele telefoons en laptops ook echt uit: criminelen maken gebruik van bluetooth scanners en achterhalen zo eenvoudig of er dergelijke spullen in een auto liggen.
Zie voor meer tips preventie en www.autokraak.nl

autokraak dashboardDe laatste jaren zijn ook onderdelen als airbags, koplampen, bumpers en ingebouwde navigatiesystemen enz. erg in trek. De ontstane schade is vaak een veelvoud van de kosten van nieuwe onderdelen doordat can-bus draden worden doorgeknipt of andere delen worden vernield tijdens de diefstal. In 2016 zijn er 5.000 airbags en 17.000 navigatiesystemen gestolen blijkens aangiften bij politie. 

Bij ZZP-bussen is het aanbeveling om de laadruimte geheel te  blinderen of metalen roosters voor ramen te monteren. Een trekhaak slot om het openen van deuren te blokkeren blijkt ook efficient tegen braak te zijn.